Werkzoekenden

Upload jouw CV gratis, makkelijk en snel!

Werkgevers

Uw nieuwe medewerkers makkelijk en snel gevonden!


Sollicitatie tips

Handig
Pas onze sollicitatie tips toe tijdens het schrijven van een sollicitatiebrief of het sollicitatiegesprek zelf, je zult merken dat je een voorsprong hebt op je mede kandidaten.

Presentatie
Een goede sollicitatie is een vereiste om aan een leuke baan te komen. Het begint met de sollicitatiebrief en je CV en na het daaropvolgende sollicitatiegesprek krijg je te horen of je bent aangenomen. Heel belangrijk is het dus dat je je goed presenteert. Niet alleen op papier, maar ook je overkomen, je manier van spreken en details als het handenschudden zijn essentieel. Daarom volgen nu een aantal tips om je op weg te helpen. 

Basis
Denk eerst goed na over je kwaliteiten en vaardigheden voordat je begint aan een sollicitatie. Dit vormt de basis van je sollicitatie en zal je helpen om de baan van je dromen te vinden, ook al lijkt deze in eerste instantie niet voor de hand te liggen.

Brief
De sollicitatiebrief vult je CV aan. Begin altijd met een prikkelende openingszin en houd de brief zo kort en zakelijk mogelijk. Wees duidelijk in je formulering en benadruk je kwaliteiten en de uitdaging die je in de functie ziet. Het bedrijf wil graag horen hoe jij van waarde kunt zijn binnen de organisatie en in mindere mate wat zij voor jou kunnen betekenen, dat is later van belang. 

Informatie
Zoek achtergrondinformatie op over het desbetreffende bedrijf, zodat je straks exact kunt vertellen waarom jij waardevol voor het bedrijf bent. Hierover kun je alvast iets in de brief schrijven, waarom spreekt het bedrijf jou aan of wat viel je op toen je de advertentie las. De combinatie tussen jouw talenten en de functie binnen het bedrijf is dan makkelijk gemaakt. 

Afsluiting
Eindig je brief altijd met een concrete zin waarin je uitgenodigd wilt worden. Ook kun je schrijven dat je snel contact op zal nemen om je brief toe te lichten in een persoonlijk gesprek. Helemaal goed is het opwekken van interesse, in je brief vertel je over een prestatie die je hebt geleverd tijdens je vorige baan. Je schrijft vervolgens dat je in een gesprek graag zou willen vertellen hoe je dit voor elkaar hebt gekregen. 

Gesprek
Op het sollicitatiegesprek mag je natuurlijk niet te laat komen. Zoek dus goed uit waar je precies moet zijn en trek er ruim tijd voor uit. Zorg ook dat je er netjes en neutraal uit ziet. Je kunt bijvoorbeeld beter geen luchtje opdoen dan wel, mensen verschillen en wat de één aangenaam vindt is voor de ander misschien helemaal niet fijn. Bereid je gesprek ook goed voor. Lees je CV en brief nog eens door, markeer jouw sterke eigenschappen in je brief en stel jezelf kritische vragen zoals deze misschien in het gesprek ook wel gevraagd zullen worden. Neem ook altijd je CV, brief, gevraagde diploma's en agenda mee. Dan heb je altijd alles bij de hand, mocht hier om gevraagd worden.

Gesprekspartner
Zeg bij binnenkomst duidelijk je naam en vertel voor wie je komt. Moet je wachten, kijk dan rustig rond. Misschien valt je iets op waarover je het later kunt hebben tijdens het gesprek. Vaak kun je iets lezen, meestal gaat dat over het bedrijf of is het branche gerelateerd, dit kan natuurlijk nooit kwaad.
Als je eenmaal aan het gesprek begint geef je een stevige hand en kijk je je gesprekspartner goed aan. Oefen ook dit eerst thuis, want veel mensen weten niet dat ze iemand zelden aankijken tijdens het handenschudden. Het is een veelgemaakte fout. 

Communicatie
Blijf rustig en kalm tijdens het gesprek. Neem de tijd om over je antwoorden na te denken en durf ook vragen te stellen. Wanneer je vragen stelt zal je gesprekspartner dit als interesse beschouwen, bovendien wordt het op deze manier een echt gesprek in plaats van een interview. Vertel over je sterke kanten, maar doe dit niet te overdadig. Ook over je zwakke kanten mag je best vertellen, kaart hierbij aan hoe je ermee omgaat en hoe je oplossingen ziet op deze manier. Blijf vooral eerlijk en wees jezelf! 

Duidelijkheid
Zorg aan het einde van het gesprek dat het voor jezelf duidelijk is wat de volgende stappen zijn. Misschien krijg je meteen te horen dat je de week erop mag beginnen, maar het kan ook zijn dat er een vervolggesprek komt. Vraag hier altijd naar als dit onduidelijk is.

Voorbeelden
Hieronder vind je enkele voorbeelden van een sollicitatiebrief. Deze kun je op meerdere manieren samenstellen en vormgeven, gebruik het als leidraad bij je eigen CV. Binnenkort zijn de video voorbeelden beschikbaar, enkele werkzoekenden hebben al een video naast hun CV geüpload, dit blijkt een hele goede methode om jezelf te profileren.

 

CV voorbeeld 1

Video voorbeeld 1

CV voorbeeld 2

Video voorbeeld 2

CV voorbeeld 3

Video voorbeeld 3